CERPATUM » Contextul şi necesitatea elaborării proiectului


Cancerul este principala cauză a aproximativ 13% din decesele la nivel mondial şi este depăşit doar de bolile cardiovasculare. Una dintre principalele strategii în prevenţia cancerului este diagnosticul timpuriu. Estimările referitoare la decesele premature ce ar fi putut fi evitate prin diagnostic precoce variază de la 3% la 35%. Studiile realizate de către Organizaţia Mondială a Sănătaţii estimează, pentru anul 2030, ca numărul deceselor cauzate de cancer să crească la 13,1 milioane.


Există anumite cancere (sân, plămân, tiroidă, prostată) care dau cu predilecţie metastaze osoase. Sunt afectate în special oasele lungi. Cercetările mondiale se axează în special pe ameliorarea simptomelor locale, prin radioterapie şi chimioterapie şi mai puţin pe intervenţii de rezecţie. În aceste situaţii se efectuează doar intervenţii paleative, care prelungesc viaţa, dar cu preţul persistenţei durerilor osoase, uneori deosebit de importante. Nu există studii extinse de recoltare a materialului biologic din zonele de invazie osoasă prin intermediul instrumentarului de abord minim invaziv.


Cancerul este una dintre temele principale ale Programului Cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologica PC7, din care, pentru anul 2013, au fost alocaţi 18 milioane de EUR pentru proiectele de cercetare în domeniul sănătaţii.


În România, aproximativ 30% din persoanele cu vârste între 15 şi 59 de ani mor din cauza diferitelor tipuri de cancere în fiecare an.


Astfel, Spitalul Militar Central a identificat oportunitatea de a înfiinţa un centru multidisciplinar de cercetare în domeniu, în care să fie aplicate ultimele metode de diagnostic şi tratament, prin utilizarea tehnologiei medicale de ultimă generaţie, coroborată cu un protocol medical invidualizat, etapizat, evaluat şi up-gradat la răspunsul la un anumit tip de tratament prin intermediul unui proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Economiei, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE Axa 2). Valoarea totală a proiectului este de 20 milioane lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 20 milioane lei.CERPATUM


Despre

Comunicare

Galerie

Link-uri

Contact
"Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României".
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro